Prowadzimy firmę rodzinną, która od 1957 r. zajmuje się produkcją lodów. Nasza receptura lodów jest niezmieniona od czasów wojny i opiera się na mleku, jajach i cukrze oraz dodatkach owoców, kakao czy czekolady. Zajmujemy się również obsługą festynów i imprez okolicznościowych. Mój dziadek jeździł po odpustach food truck ŻUKIEM, tata food truck NYSĄ, my trochę nowocześniejszym sprzętem. W naszej okolicy wielu ludzi rozpoznaje nasze lody chcieliśmy powiększyć to grono DZIĘKI sprzedaży mobilnej - FOOD TRUCK i podzielić sie naszym smakiem z nowymi klientami. W ofercie posiadamy: lody włoskie i gałkowane tradycyjne (receptura z 1957 r.) watę cukrową i gofry oraz napoje mrożone i ciepłe.
http://lody-chyz.nadbugiem.pl/
O FIRMIE
WYWODZĄCE SIE ZE SŁAWATYCZ LODY CHYZA TO LODY Z PONAD 55-LETNIĄ TRADYCJĄ ZNANE W CAŁYM REGIONIE POWIATU BIALSKIEGO ZE SWEJ JAKOŚCI I SMAKU.
NASZA FIRMA JEST FIRMĄ RODZINNĄ Z RECEPTURĄ JESZCZE PRZEDWOJENNĄ I TRADYCJAMI OD 1957 ROKU.
PRODUKCJĘ W 1957 ROKU ROZPOCZELI W SŁAWATYCZACH JADWIGA I TADEUSZ CHYZ W SPÓŁCE Z JÓZEFĄ CHASIEWICZ (RODZONĄ SIOSTRĄ TADEUSZA CHYZA) PROWADZĄC WSPÓLNIE CUKIERNIO-LODZIARNIĘ. PO KILKU LATACH CUKIERNIA ZOSTAŁA ZAMKNIĘTA A LODZIARNIA PRZENIESIONA W NOWE MIEJSCE. OD TEGO CZASU TADEUSZ I JADWIGA CHYZ (ZDJ. NR 3) ROZPOCZĘLI SAMODZIELNĄ DZIAŁALNOŚĆ. NASTĘPNIE W ROKU 1989 CHYZOWIE OTWORZYLI KOLEJNĄ LODZIARNIĘ W WISZNICACH.
W 1957 ROKU DO WYTWARZANIA LODÓW UŻYWAŁO SIĘ JAJ Z WŁASNEJ CHODOWLI 30 KUR, MLEKA SKUPOWANEGO OD SĄSIADÓW, DO SEZONU NALEŻAŁO PRZYGOTOWAĆ SIĘ JUŻ ZIMĄ Z ZAMARZNIĘTEJ RZEKI BÓG ORAZ STARORZECZY WYKUWAŁO SIĘ TAFLE LODU WYKUWANIE TAFLI LODU NA RZECE BUG
ŁADOWAŁO NA WÓZ I ZWOZIŁO NA OGROMNY STOS, OKRYWAŁO 20CM WARSTWĄ TROCIN A PÓŹNIEJ CAŁE LATO WYKORZYSTYWAŁO JAKO CHŁODZIWO DO PRZECHOWYWANIA ORAZ RĘCZNYCH MASZYNEK DO UKRĘCANIA LODÓW (ZDJ. 5). PRODUKCJA LODÓW ODBYWAŁA SIĘ W TYCH CZASACH SPOSOBEM RĘCZNYM ZA POMOCĄ UMIESZCZONYCH W DREWNIANYCH BECZKACH ZWYKŁYCH KANEK NA MLEKO, KTÓRE OBKŁADANE BYŁY LODEM). DOPIERO PÓŹNIEJ TADEUSZ CHYZ WYKONAŁ MECHANIZM W KTÓRYM KORBA NAPĘDZAŁA BAŃKĘ NA MLEKO DZIŚ TO TYLKO WSPOMNIENIA I UŻYWA SIĘ ZAMRAŻAREK I SPECJALNYCH MASZYN.
MIMO MIJAJĄCYCH LAT NADAL PRZY PRODUKCJI OPIERAMY SIE NA STAREJ RECEPTURZE, NIE STAWIAMY NA ILOŚC ALE NA JAKOŚĆ NASZYCH LODÓW, ICH NIE ZAPOMNIANY SMAK WIELU OSOBOM PRZYPOMINAJĄCYM LATA DZIECIŃSTWA .
JESZCZE DO 1989 ROKU PRODUKOWANE BYŁY JEDYNIE 2 SMAKI LODÓW: MLECZNY ORAZ OKAZJONALNIE TRUSKAWKOWY OBECNIE JEST TO JUŻ 17 SMAKÓW WYŁĄCZNIE Z NATURALNYCH KOMPONENTÓW WSRÓD NICH DOSTĘPNE SĄ NASTĘPUJĄCE SMAKI LODÓW: MLECZNE, TRUSKAWKOWE, CZARNA POrzECZKA, JAGODOWE, WIŚNIOWE, MALINOWE, CYTRYNOWE, POMARAŃCZOWE, BANANOWE, MALAGA, AJERKONIAK, KAKAOWE, KARMELOWE, PISTACJOWE, KIWI, STRACCIATELLA, ANNANASOWE.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA DEGUSTACJĘ DO NASZYCH PUNKTÓW!!!!!!
SKLEP "hyz"
UL. RYNEK 9C SŁAWATYCZE
UL. BIALSKA 3 LEŚNA PODLASKA
PIZZERIA SOLARE "DROP" BIAŁA PODLASKA
KAWIARENKA RABARBAR UL. BRZESKA (KOŁO KINA MERKURY) BIAŁA PODLASKA